Home arrow Actueel arrow Aandacht voor de culturele identiteit van vluchtelingpatiënten helpt bij het begrijpen van de klachten

Aandacht voor de culturele identiteit van vluchtelingpatiënten helpt bij het begrijpen van de klachten

In de maarteditie van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nervous and Mental Disease is een artikel van De Evenaar opgenomen. De titel van het artikel is “Cultural Identity Confusion and Psychopathology: A Mixed-Methods Study Among Refugees and Asylum Seekers in the Netherlands. De schrijver van het artikel is Simon Groen, cultureel antropoloog en onderzoeker bij De Evenaar.

Simon keek naar veranderingen in de culturele identiteit van Afghaanse en Irakese vluchtelingen en asielzoekers die in behandeling zijn als gevolg van hun klachten. Onder de culturele identiteit wordt de culturele achtergrond verstaan die iets zegt over wat iemand belangrijk vindt, bij wie iemand zich voelt horen en met wie iemand contact heeft. Daarvoor nam hij vragenlijsten af patiënten uit Afghanistan of Irak die mee wilden doen aan het onderzoek. Gevraagd werd naar de psychische klachten, naar problemen voor én na de migratie en naar problemen met aanpassen aan de Nederlandse samenleving. De uitkomsten lieten zien dat problemen na de migratie het meest belangrijk waren voor de hele groep. Voor de Afghanen die gemiddeld jonger, alleenstaand, lager geschoold en vaker asielzoekend waren, bleken de problemen na de migratie minder erg te zijn dan voor de Irakezen. Een verklaring daarvoor is dat Irakezen zich het meest zorgen maken over het lot van familie in Irak.

In het onderzoek werden ook interviews afgenomen om meer over de culturele identiteit te weten te komen.  De psychische klachten, de problemen na de migratie en de aanpassingsproblemen bleken bij te dragen aan verwarring bij de patiënten over wie zij zijn en bij wie zij nu wel of niet horen. Ze blijven aan de ene kant verbonden aan het land van herkomst, waar ze niet meer bij horen, maar aan de andere kant voelen ze zich niet voldoende horen bij Nederland. Ze zijn hier dan wel veilig, maar komen hier allerlei problemen tegen waar ze van in de war raken. In het artikel zijn allerlei aanbevelingen opgenomen die hulpverleners moeten helpen om de problemen bij vluchtelingen en asielzoekers te herkennen en dat aandacht voor de culturele achtergrond bij deze patiënten helpt om duidelijk te krijgen wat precies de problemen zijn.

De medeauteurs van het artikel zijn: Prof.dr. Walter Devillé (Universiteit van Amsterdam)
Prof.dr. Annemiek Richters (Universiteit van Amsterdam)
Dr. Jooske van Busschbach (Rob Giel Onderzoekscentrum)
Dr. Kees Laban (De Evenaar)

Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier.