Home arrow Actueel

Actueel

Aandacht voor de culturele identiteit van vluchtelingpatiënten helpt bij het begrijpen van de klachten

In de maarteditie van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nervous and Mental Disease is een artikel van De Evenaar opgenomen. De titel van het artikel is “Cultural Identity Confusion and Psychopathology: A Mixed-Methods Study Among Refugees and Asylum Seekers in the Netherlands. De schrijver van het artikel is Simon Groen, cultureel antropoloog en onderzoeker bij De Evenaar.

Netwerkmiddag op locatie Heerenveen groot succes!

De netwerkmiddag bij de nieuwe locatie van De Evenaar in Heerenveen op donderdag 6 december 2018 was een groot succes! We zijn blij met de grote opkomst van ruim 60 geïnteresseerden die vanuit verschillende functies, disciplines en instellingen de doelgroep van De Evenaar een warm hart toe dragen. De middag was een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met het werk en de visie van De Evenaar, maar ook voor het behandelteam van De Evenaar om kennis te maken met geïnteresseerden en verwijzers.

Kees Laban overleden

We zijn verdrietig en geschokt door het overlijden van Kees Laban op 17 oktober 2018. Kees was oprichter en gedreven psychiater en manager behandelbeleid van GGZ Drenthe - De Evenaar, Centrum voor Transculturele Psychiatrie Noord-Nederland.

Per september verhuist De Evenaar in Friesland van Leeuwarden naar Heerenveen

Behalve in Beilen heeft De Evenaar ook een vestiging in Leeuwarden. Die vestiging verhuist naar Heerenveen. Vanaf maandag 3 september is het adres van De Evenaar in Heerenveen: De Evenaar, locatie Heerenveen GGZ Friesland Kastanjelaan 1, gebouw B 8441 NC HEERENVEEN

Publicatie over de invloed van cultuur op traumatische rouw

In het wetenschappelijke tijdschrift Psychiatric Services is een artikel online gepubliceerd over een nieuw instrument om de invloed van cultuur op traumatische rouw te onderzoeken. Dat instrument, een interview met vragen over hoe vanuit verschillende culturen omgegaan met het verlies van een dierbare, is tot stand gekomen in samenwerking tussen Centrum’45 en De Evenaar.

Oog voor de toekomst op het jubileumcongres van De Evenaar

Op donderdag 15 maart viert De Evenaar, centrum voor transculturele psychiatrie, het 15-jarig bestaan met een jubileumcongres in De Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle.

Zweeds bezoek bij De Evenaar

Woensdag 20 september was er bezoek uit Zweden voor De Evenaar, het Centrum voor Transculturele Psychiatrie in Beilen. Medewerkers van een transcultureel centrum en het Rode Kruis in Stockholm deden kennis op tijdens een speciaal belegd programma.

Vertaling DSM-5 modules Cultural Formulation Interview

De Nederlandse vertalingen van 12 aanvullende modules bij het Cultural Formulation Interview (CFI) in de DSM-5 zijn gepubliceerd. De vertaling van zowel het CFI als de aanvullende modules zijn mede tot stand gekomen door antropoloog/onderzoeker Simon Groen van De Evenaar.

Publieksacademie "Waargebeurde nachtmerries"

Tijdens de publieksacademie van GGZ Friesland spraken drie experts en een ervaringsdeskundige over trauma’s en traumastoornissen.

Internationaal artikel over onderzoek de Evenaar

Het tijdschrift Transcultural Psychiatry heeft een artikel gepubliceerd over het onderzoek van onderzoeker en cultureel antropoloog Simon Groen van de Evenaar in Beilen.