Home arrow Doelgroep arrow Ervaring Fattanah (14)

Fattanah (14)

Fattanah heeft behoefte aan gesprekken om te delen wat haar bezig houdt. Fattanah is een 14-jarig meisje uit Afghanistan. Sinds 2 jaar is zij samen met haar ouders en zusje in Nederland. Ze is doorverwezen naar De Evenaar vanwege depressieve klachten en slaapproblemen.In 2012 is Fattanah met haar ouders en zusje gevlucht naar Nederland. Na bedreiging door de taliban is het gezin eerst gevlucht naar Iran waar het te maken kreeg met dagelijkse vernederingen en discriminatie.  De vader van Fattanah raakte in conflict met zijn baas, waarna het gezin 's nachts thuis is overvallen. Na dit incident was het niet meer veilig voor het gezin en is het gevlucht naar Europa. Zo zijn ze uiteindelijk in Nederland terecht gekomen. Tijdens de vlucht is Fattanah erg angstig geweest en heeft het gezin schokkende dingen gezien en meegemaakt.

Wat is er aan de hand?

Als Fattanah denkt aan alle problemen voelt ze zich wanhopig. Ze piekert veel over wat haar overkomen is en vind het moeilijk dit een plekje te geven. Sinds de vlucht heeft ze nare dromen over wat ze allemaal heeft gemaakt, ze schrikt dan wakker en voelt zich erg angstig. Door het slechte slapen is Fattanah overdag moe en kan ze zich slecht concentreren op school. Dit vindt Fattanah erg jammer omdat ze school juist zo leuk vindt. Thuis wil Fattanah liever niet over haar problemen praten, haar ouders hebben al zoveel aan hun hoofd, ze wil hen niet belasten met haar problemen.

De behandeling

Na een bezoek aan de huisarts wordt zij doorverwezen naar De Evenaar. Bij De Evenaar heeft Fattanah een gesprek met een behandelaar en een cultureel antropoloog gehad. Fattanah komt sindsdien eens in de drie weken naar De Evenaar voor gesprekken waar ze leert hoe ze met de stress en nare gedachten om kan gaan. Tijdens de gesprekken kan Fattanah vertellen wat haar allemaal bezig houdt, het lucht op om haar verhaal te kunnen vertellen.

Hoe het verder gaat

Omdat Fattanah haar zorgen bij De Evenaar kan delen, piekert ze overdag minder en slaapt ze 's nachts stukken beter. Ze weet nu, dat als ze nare gedachten heeft, ze aan positieve dingen moet gaan denken of iets leuks moet gaan ondernemen. Zorgen over de onzekere toekomst heeft Fattanah soms nog wel, maar ze kan zich nu beter richten op positieve dingen in haar leven zoals naar school gaan. Ze haalt goede cijfers op school en wil later verpleegster worden,ze is goed op weg om dit doel te behalen.

De beschreven situaties zijn aan de werkelijkheid ontleend, de naam en persoonlijke omstandigheden zijn veranderd.