Home arrow Behandeling arrow Cultuursensitieve (trauma)behandeling jeugd

Cultuursensitieve (trauma)behandeling jeugd

Cultuursensitieve (trauma)behandeling jeugd is een behandeling voor kinderen of jongeren van nul tot en met achttien jaar met psychische problemen en een andere culturele achtergrond. De behandeling bestaat uit meerdere onderdelen die individueel of met familieleden worden gegeven.

Van intake naar behandeling

Voordat we met de behandeling starten, vindt een uitgebreide intake plaats. Het cultureel interview maakt hier deel van uit. Om een goede keuze voor de behandeling te maken, is het belangrijk dat we eerst goed kennismaken. Er is veel aandacht voor iemands achtergrond en zijn/haar verhaal.
Bij GGZ Drenthe geloven we dat iedereen uiteindelijk om kan gaan met de dingen die hij of zij meemaakt. In alle behandelingen bij De Evenaar speelt veerkracht een belangrijke rol. We kijken hoe de jongere zijn/haar veerkracht kan vergroten. Bij wie kan hij zij terecht voor een luisterend oor? Helpt het om anders tegen de situatie aan te leren kijken? Je beter voelen kan ook door meer te bewegen en beter te leren ontspannen.

Ondersteuning familie

Naast behandelgesprekken met de kinderen en jongeren bieden wij ondersteuning aan de ouders van de jongere die in behandeling is. De ouders hebben aparte gesprekken waarin zij kunnen leren hun kind te ondersteunen bij de behandeling. Vaak is de jongere niet de enige in het gezin die last heeft van wat er in het verleden is gebeurd of van stress rond de asielprocedure, maar hebben ouders of broers en zussen dit ook. Het kan dan goed zijn een keer met het hele gezin te praten bij De Evenaar. Dit kan bij de systeemtherapeut.
Een behandeling bestaat vaak uit een combinatie van therapieën, bijvoorbeeld: cognitieve gedragstherapie, EMDR, farmacotherapie, psychotherapie, psycho-educatie of systeemtherapie.

Wat levert het op?

We richten ons in het begin vooral op het verbeteren van het contact en het vertrouwen in de mensen uit de directe omgeving. Het einddoel is dat de jongere minder klachten heeft en kan omgaan met zijn/haar gevoelens en de situatie.