Home arrow Actueel arrow Zweeds bezoek bij De Evenaar

Zweeds bezoek bij De Evenaar

Woensdag 20 september was er bezoek uit Zweden voor De Evenaar, het Centrum voor Transculturele Psychiatrie in Beilen. Medewerkers van een transcultureel centrum en het Rode Kruis in Stockholm deden kennis op tijdens een speciaal belegd programma. Op uitnodiging van De Evenaar vertelden huisarts Femke Voskamp en POH-GGZ Geertje Zwaan van het asielzoekerscentrum (AZC) in Emmen over hun ervaringen met psychische problemen van asielzoekers.

Antropoloog en onderzoeker Simon Groen presenteerde het onderzoeksprogramma van De Evenaar, waarin veerkracht, cultuur en identiteit de pijlers zijn. Preventiemedewerker Miramsyrela Eloise vertelde over de preventietraining Mindspring in de AZC’s. De Zweedse bezoekers hadden veel belangstelling voor Narrative Exposure Therapy dat specifiek toegesneden is op de doelgroep van De Evenaar, toegelicht door SPV’ers Aïcha Attia en Herwin Kamps. Ook de uitleg van systeemtherapeut Evert Hurulean over Multi Family Therapy kon op enthousiaste aandacht rekenen. Als afsluiter vertelde Sanne Sturmans over de toepassing van non-verbale therapievormen binnen het behandelaanbod op De Evenaar.

De Zweedse delegatie was vol lof over de cultuursensitieve veerkracht-georiënteerde aanpak en het werkmodel van De Evenaar, waarvan de bezoekers vonden dat die een rode lijn in het behandelaanbod, onderzoek en preventie vormt. Het contact tussen beide instellingen is jaren geleden al gelegd vanuit de behoefte om van elkaar te kunnen leren. Het groeiende succes van de aanpak van De Evenaar mag zich in toenemende internationale belangstelling verheugen.

De Evenaar is lid van de International Rehabilitation Council for Torture victims. Manager behandelbeleid Kees Laban is voorzitter van de Transcultural Psychiatry Section van de World Psychiatric Association (WPA). Op het congres van de WPA van 8 tot en met 12 oktober in Berlijn zullen Kees Laban en Simon Groen De Evenaar vertegenwoordigen in diverse symposia.